PDS-therapie

Een specialisme binnen de praktijk is PDS-therapie, ook wel darmmanagement-programma genoemd. De naam zegt het al, je leert je darm weer onder controle te krijgen in plaats van dat de darm jouw leven beheerst. Een andere benaming voor prikkelbare darm syndroom is spastische darm.

Hypnotherapie voor PDS

Hoe kun je d.m.v. hypnotherapie je darm beïnvloeden? Het is een gegeven dat gedachtebeelden in de hersenen een reactie in het lichaam teweeg kunnen brengen. Denk maar eens aan het drinken van een koud glas melk, je speekselklieren beginnen al snel te werken. En als je aan een fijn moment denkt ontspan je vaak automatisch, terwijl als je aan iets vervelends denkt houdt je onbewust misschien al je adem in of span je je spieren aan. In hypnose werken die gedachtebeelden veel sterker en zo kunnen specifieke beelden gebruikt worden om de werking en gevoeligheid van de darm te beïnvloeden.

Bij het herhaaldelijk ondergaan van die beelden in trance wordt het effect ervan sterker en duurt dit ook voort na de sessie. Een belangrijk onderdeel van PDS therapie is dan ook het thuis beluisteren van de hypnose opnames. Die opnames duren gemiddeld 20 tot 25 minuten.

Voor wie is PDS therapie?

Tijdens de intake wordt veel aandacht besteed aan de soort en de mate van darmklachten. Ook kan het zijn dat bepaalde klachten die samenhangen met PDS, zoals stress, een aandachtspunt worden in de therapie. Daarom bespreken we tevens kort de voorgeschiedenis van de cliënt en diens huidige leven. 80 % van de cliënten ondervindt grote verbetering binnen 7 tot 14 sessies; vaak zijn zij daarna zelfs helemaal klachtenvrij.

PDS therapie in de praktijk

Inmiddels wordt hypnotherapie door veel MDL artsen aanbevolen bij een prikkelbare darm. Neem bij buikklachten altijd eerst contact op met de huisarts of specialist. Vóór het starten van een hypnotherapie behandeling voor PDS is het noodzakelijk dat andere buik-gerelateerde aandoeningen zijn uitgesloten.